WAGENAAR
CONSULTANCY


MENSENPOTENTIEEL IN ORGANISATIES

STRUCTUREEL LEIDERSCHAPWat maakt een leider tot een échte leider?


Het begrip leiderschap is omgeven door hypes en managementmodellen, variërend van kleuren tot nummers, van letterindelingen tot karaktertypologieën. Het aantal modellen en stijlen loopt in de honderden; van o.a. democratisch, directief, situationeel tot aan coachend leiderschap.

De stijlen en indelingen lijken vaak één ding te willen omzeilen: het simpele feit van léiding geven: het vermogen en de durf jezelf te confronteren met de situatie van dit moment.

Je kunt dit vermogen niet zomaar vervangen door kennis. De daad van er helemaal zijn in je rol en die verantwoording durven te nemen wordt dan ondergesneeuwd door wat je uit een boek kunt halen.

Er zijn geen shortcuts wanneer je kijkt naar leiding geven; kennis en informatie blijken niet zoveel voor een mens te doen als we vroeger dachten.


Onze visie op leidinggeven, is dat het meer gaat om kunnen dan kennen.

Het is veel meer 'coping than analyzing', veel meer 'getting things done, than being the smartest boy or girl in the classroom'.

Leiderschap is in die zin wellicht zelfs meer het gebied van voelen dan denken, meer van intuïtie dan 'Excel sheets', meer van het overbrengen van inspiratie dan analyse. Uiteindelijk zelfs meer van het lichaam dan van het denken (zie onder publicaties: “Leidinggeven van binnenuit”).


We hebben een visie op leidinggeven ontwikkeld die zich rechtstreeks richt op het vermogen leiding te kunnen geven. Het is de combinatie van een aantal zienswijzen op organisatiegebeurtenissen en een persoonlijke houding in relatie daarmee.

Het is een mix van visie en zorg, van zowel actief en passief kunnen zijn en de mogelijkheid vrij te reageren met de actuele situatie in het oog.


We noemen die stijl van leidinggeven, 'structureel leidinggeven'.We ontwerpen verschillende cursussen en processen en helpen leidinggevenden meer uit zichzelf te halen in diverse vormen: van midden- tot topmanagement.

“Wanneer we niet uitkijken doen we steeds weer dezelfde dingen in hetzelfde jasje. Het jasje is dan wel binnenstebuiten te dragen en heeft afritsbare mouwtjes, maar het blijft hetzelfde jasje”.

Terug