WAGENAAR
CONSULTANCY


MENSENPOTENTIEEL IN ORGANISATIES

ORGANISATIE-EFFECTIVITEIT“Visie is het belangrijkste bezit van de organisatie"


Wanneer je slechts één gebied in de organisatie zou moeten noemen dat onmisbaar is voor het goed functioneren van die organisatie, dan zou het visie moeten zijn. Ondanks dat het het meest ijle (niet-materiële) gebied is, kun je visie het belangrijkste bezit van een organisatie noemen, de meest bepalende.

Belangrijker zelfs nog dan het klantenbestand, de bedrijfsprocessen, goed personeel of welk ander organisatieonderdeel dan ook. Visie bepaalt, veroorzaakt en beïnvloedt alles in de organisatie. Een visie maakt of breekt een bedrijf, vroeg of laat, direct zichtbaar of met in de tijd uitgestelde effecten.

Niet alleen ‘klanten’ zijn een gevolg van een goede visie, ‘goed personeel’ of ‘effectieve bedrijfsprocessen’, maar we vonden een gebrek aan visie moeiteloos terug in de recalls aan het eind van de productieketen.


De tragiek van de huidige organisatie is vaak dat iedereen vanuit zijn standpunt het goede doet. Pas vanuit het totaal gezien, blijkt het goede vaak het verkeerde. De traagheid en suboptimalisatie die je vaak ziet, ontstaat meestal niet door onwil, maar door gebrek aan visie.


De ontwikkeling van een goede en expliciete visie die mensen kan binden aan een organisatie en kan leiden, blijkt in de praktijk erg moeilijk te zijn. Een visie moet aan erg veel voorwaarden voldoen om in de praktijk goed te werken. Hij blijft vaak steken op woordniveau. Hij moet in het bloed van de organisatie komen.

Bovendien is een visie niet los te zien van de mensen die hem ontwikkelen en gaan uitvoeren. De goed bedoelde cerebrale pogingen met geplastificeerde kaartjes, posters en informatiesessies zijn meestal niet alleen tijd- en geldverspilling, maar zelfs schadelijk wanneer je lamgeslagen mensen op de werkvloer spreekt.


Wij adviseren over de ingrediënten van een visie, het onderscheidend vermogen en de werkwijze bij de ontwikkeling.

We kunnen het proces van de ontwikkeling begeleiden. We helpen met het totstandkomen en met het betrekken van de werkvloer.

“Een visie moet leidend zijn en op het netvlies staan, niet alleen bestaan uit vervelende posters aan de muur”

Terug